Newsletter

Adembescherming

Veel werknemers worden op de werkplek blootgesteld aan verontreinigde lucht, hierdoor dienen er mogelijk maatregelen te worden getroffen. Als het nodig is de ademhalingswegen te beschermen, dient men eerst de risico’s goed te definiëren.
 

Verontreinigingen kunnen in verschillende verschijningsvormen optreden: stofdeeltjes, rook, nevel, gassen en dampen. Ook combinaties van verontreinigingen zijn mogelijk en er kan sprake zijn van zuurstofverdringing. Als op geen andere manier het inademen van bijvoorbeeld stof en/of gas kan worden voorkomen, moeten werknemers bij schadelijke hoeveelheden stof of gas/damp ademhalingsbescherming dragen. Ademhalingsbescherming kunnen we onderscheiden in afhankelijke adembescherming en onafhankelijke adembescherming.

Stofmaskers bedekken mond, neus en kin. Na gebruik worden onderhoudsvrije stofmaskers weggegooid en vervangen. Er zijn stofmaskers die gevouwen kunnen worden en er zijn stofmaskers die voorgevormd zijn, de zogenaamde “Cup” modellen. Een stofmasker kan ook uitgerust zijn met een uitademventiel. Een uitademventiel bij een stofmasker heeft meerdere comfort verhogende functies: uitademweerstand verkleinen, CO2 gehalte verkleinen binnenin het masker en temperatuur en vochtigheid verminderen binnenin het masker.

Stofmaskers beschermen uitsluitend tegen vaste deeltjes, vezels, micro-organismen, nevels en aërosolen, dus niet tegen dampen van bijvoorbeeld verf. Er zijn 3 stofbeschermingsklassen die worden aangegeven met de zogenaamde FFP (Filtering Facepiece Particles)-codering (FFP1, FFP2 en FFP3). De inwaartse lekkage bepaalt de beschermingsgraad die het stofmasker kan bieden.

FFP1      Lichte bescherming tegen stofdeeltjes van inerte materialen.                         Maximaal aanvaarde concentratie van verontreinigende stoffen: 4x de grenswaarde

FFP2      Optimale bescherming tegen stofdeeltjes van schadelijke stoffen. 
  Maximaal aanvaarde concentratie van verontreinigende stoffen: 10x de grenswaard

FFP3      Maximale bescherming tegen stofdeeltjes van giftige tot zeer giftige stoffen. 
  Maximaal aanvaarde concentratie van verontreinigende stoffen: 50x de grenswaarde

2 Item(s)

per page

List  Grid 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Quick view P3 filters tbv Moldex 4000 serie

  P3 filters tbv Moldex 4000 serie

  € 3,10

  P3 fijnstoffilters voor Moldex 4000 serie VPE 8 stuks Meer info
 2. Quick view Moldex halfgelaatsmasker serie 4000

  Moldex halfgelaatsmasker serie 4000

  € 17,50

  Halfgelaatsmasker met uitwisselbare filters Meer info

2 Item(s)

per page

List  Grid 

Van hoog naar laag sorteren